Bapao broodje

bapao

Bapao broodje

Goed gevuld en naar eigen smaak aan te passen.

Deeg

  • 1000 gram bloem
  • 30 gram kristalsuiker
  • 10 gram instant gist
  • 300 gram lauw water
  • 20 gram olie
  • 5 gram zout

 

Vulling

  • 1 kg rundergehakt
  • 3 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 20 gr Bruine suiker
  • Ketjap
  • Gember
  • Sambal

 

Deeg

Gooi het meel in een beslagkom en meng er suiker doorheen –roer het er doorheen met een garde of lepel . Daarna meng je ook het gist er doorheen. Pak een stevige pollepel (of zoiets) en al roerend giet je bij beetje het lauwe water (lauw, niet warm) bij het meel. Zodra je al het water hebt toegevoegd, doe je de olie erbij.

Roer is inmiddels onmogelijk dus moet je je handen gaan gebruiken :duw met vuist- met je komp deeg in elkaar en terwijl je dat doet, maak je met je vuist een draaiende beweging. Als je dat een paar keer hebt gedaan , wordt de deegklomp al iets handelbaarder en blijven alle losse deegfliebels aan de klomp kleven.

Laat het deeg even rijzen op een warme plek.

Vulling

Rul het gehakt, voeg de uien, knoflook, toe.

Daarna de ketjap gember en sambal er bij doen.

Om de vulling een beetje zoet te maken voeg je wat suiker toe.

De bapao
Bedek de bodem van de stoommandje met bakpapier. Verdeel het deeg in bolletjes van circa 50 gram, ter grootte van een pingpongbal. Maak met twee duimen een kuiltje in het deegballetje zodat er een bakje ontstaat. Schep een lepel gehaktvulling erin. Vouw het deeg om de vulling en plak, indien nodig, dicht met water. Leg de bolletjes op het bakpapier en laat circa 1 uur rijzen Stoom de bapao, in het stoommandje, in 16-20 minuten gaar.